Na negen maanden dragen, hopelijk een fijne bevalling en een droom van een kraamtijd, is het dan zo ver. Je bent een gezinnetje met je nieuwe baby. Het harde werk is achter de rug, en het genieten kan beginnen, toch? Maar dan komen de krampjes, het clusteren, de onrustige nachten. Wat gaat er mis?
Niks gaat er mis.. dit hoort er nou eenmaal bij. Bij de een wat meer dan de ander, maar alle baby’tjes hebben het moeilijk in die eerste paar maanden. En dat is ook niet zo gek toch. Je baby heeft 9 maanden in een warme en veilige omgeving geleefd. Alle geluiden en licht werd gefilterd, er was een constante aanvoer van voeding, en mama was er.
Een trimester te vroeg geboren?
Eigenlijk worden baby’s ook te vroeg geboren. Als je kijkt naar andere zoogdieren, naar andere primaten zelfs, dan zijn geboren jong al verder ontwikkeld. Mensenbaby’s niet, die kunnen nog niks als ze geboren zijn. Maar omdat we rechtop zijn gaan lopen, is ons bekken smaller geworden. Als je de baby nog een trimester zou laten zitten, dan zou hij er nooit meer uit komen. Dat is ook niet helemaal de bedoeling..
Dus worden baby’s maar vast geboren, al zijn ze nog niet af. Dat ze eigenlijk nog niet klaar zijn merk je aan verschillende dingen. Zoals bijvoorbeeld de darmpjes, die nog niet goed gesloten zijn. Gelukkig is moedermelk hier wel volledig op ingericht, maar toch zorgt het door ontwikkelen van de darmpjes voor ongemak,
Aan ons dan de taak om je kindje door dat trimester uit de buik te loodsen.
Hoe kom ik dat vierde trimester door?
Je moet je voorstellen dat je ergens gedropt wordt, ergens met veel herrie, met allerlei geuren en kleuren die je niet kent, met allemaal vreemde mensen die aan je willen zitten. Er is één iemand die je kent, waarvan je de stem vertrouwd, van wie je gewoon weet dat je daar bij hoort. Wat zou je dan het liefst doen? Juist ja, die nieuwe wereld leren kennen samen met diegene die je van binnenuit kent. Je mama. En als je mama je dan alleen laat, omdat je mama nou eenmaal ook even wil plassen? Ja, dan is het paniek he. Op zich is het niet zo lastig te begrijpen wat je kindje wil, als je je in je baby verplaatst. Er is voor elk zintuig van je kindje iets te verzinnen wat voor hem bekend is. Zo kent hij het geluid van je hart, het suizen van je bloed, het borrelen van je darmen, vanuit de buik. Dat is waarom sussen of white noise afspelen je kindje rustig maakt. Een constante, lekker warme temperatuur is prettig voor je kindje. En het allerliefst voelt hij zich geborgen, ingepakt, beschermd tegen de buiten wereld als het ware. Hij is gewend om de grenzen van de baarmoeder te voelen, en hij weet niet wat het is als hij zijn armpje eindeloos kan uitstrekken en ermee kan zwiepen. Daarom zijn sommige kindjes gebaad bij inbakeren.
Dragend in het vierde trimester?
Nog logischer zou zijn om je kindje zoveel mogelijk, al dan niet de hele dag, bij je te dragen in een draagdoek. Zo ruikt en voelt hij zijn mama dicht bij, zo hoort hij vooral je stem en je hartslag, zo is hij lekker ingepakt en geborgen, op lichaamstemperatuur, en kan hij zich afschermen van prikkels die hij eigenlijk niet binnen wil krijgen. Als je dan ook nog lekker blijft wandelen wordt je baby lekker gewiegd en kan hij zich ultiem ontspannen…
Wij hebben ons meisje na de eerste paar weken eigenlijk non-stop gedragen tot ze een maand of 6 oud was. Praktisch alle dutjes in de draagdoek gedaan als ik thuis was. Ze hoefde er niet eens altijd uit voor een voeding, ook dat lukte terwijl ze in de draagzak zat. Geen wonder dat ik fan was. Want met al die krampjes en huiluurtjes en paniek als ik haar weg legde kwam ik niet meer toe aan was doen of koken of überhaupt eten. Ik heb me vaak afgevraagd of dit wel normaal was, of ik haar nu niet teveel verwende, of ze ooit op eigen benen leerde staan of in haar eigen bedje leerde slapen. Spoiler alert: ze is inmiddels bijna twee en het lijkt erop dat ze dit toch allemaal zelf geleerd heeft, zonder druk. En de doek? Die wil ze nou soms niet meer in, liever zelluf lopen als peuter uiteraard! Dus doe vooral in dat 4e trimester wat voor jullie goed voelt en wat voor jullie werkt, want de tijd is zo kort en het komt altijd goed!