Baby, Ontwikkeling, Opvoeding, Persoonlijke groei

Babygebaren

Communiceren met je baby, een van de moeilijkste dingen in het eerste jaar, vind ik. Al dat geluid wat eruit komt, maar geen idee wat de boodschap is… ‘Wat wil ze nou?’ hebben we hier echt vaak geroepen. In het eerste trimester hadden we nog wel wat aan de Dunstan babytaal, maar na een poosje zijn de huiltjes niet meer zo duidelijk. Ook merk je na dat vierde trimester ook dat ze uit zichzelf lucht beter kwijt kunnen, minder ongemak ervaren van boertjes en/of krampjes en in het algemeen iets beter gewend zijn aan het leven buiten de baarmoeder. Daarnaast waren we zelf ook wat beter op haar ingespeeld, kenden we de vroege vermoeidheidsignalen en zaten we min of meer in een ritme. Gelukkig is er een logisch vervolg: babygebaren!

Meer willen

Waar we na een half jaartje wel mee te maken kregen, was dat ze meer wilde dan dat ze kon. Dit leverde nog al eens frustratie bij haar op. Ze wilde vooruit, ze wilde ons nadoen, ze wilde deelnemen aan het grote mensen leven. Haar aanwijsvingertje kwam te pas en te onpas tevoorschijn, en ze leerde buikschuiven en later kruipen. Toen was ze weer wat meer tevreden, tot nu, nu wil ze duidelijk ook meer. En ze wil dit ook heel graag aan ons duidelijk maken, uit alles blijkt dat ze met ons wil communiceren.

Baby gebaren: ermee beginnen

Het lastigste aan het hele baby gebaren, zoals wij het ervaren, is ermee beginnen en consequent het gebaar maken wat bij de handeling of het voorwerp hoort. Je gebruikt in principe gewoon de gebaren uit de standaard gebarentaal voor doven en slechthoren. Of je kiest een ander gebaar die voor jullie allebei werkt en logisch is. Ik bedoel, het gaat er vooral om dat jij en je baby elkaar begrijpen. Volgens de literatuur kun je al beginnen met het aanleren van gebaren vanaf de 6 tot 9 maanden. Een baby is weet tot een half jaar vóórdat ze de taal kunnen gebruiken, hoe ze dit kunnen toepassen. Begrijpen komt dus echt ruim voor het fysiek in staat zijn tot (re)produceren. Maar ze zijn al wel fysiek in staat om met hun handjes bepaalde bewegingen te maken. Dat zie je bijvoorbeeld aan het klappen, zwaaien en het maken van kushandje (*smelt*) vanaf een maand of 8 (in ons geval). Na een paar keer voordoen en wat positieve reacties op haar pogingen zit een gebaar er wel in hoor. Het is wel handig om het gebaar en de betekenis aan eventuele andere verzorgers uit te leggen, want anders is het ook zo sneu..

De voordelen van gebarentaal voor baby’s

Wij hebben sinds kort het gebaar voor drinken aangeleerd, omdat ze zo gefrustreerd zat te gillen elke keer dat we aan tafel zaten. Het helpt echt om die communicatie wat te versoepelen, waardoor we elkaar beter begrijpen. Ook tot in de dreumes en misschien wel peutertjid komen gebaren nog van pas, voordat je kindje echte volzinnen kan maken, kan hij zich mogelijk beter uitdrukken met gebaren. En het schijnt dus dat het juist bijdraagt bij het leren praten. Sommige ouders zijn bang dat het een vervanging is en daardoor de ontwikkeling tegen gaat, maar in tegendeel dus, schijnt. Ik ben benieuwd! Voor nu is het vooral heel grappig en gezellig om ermee bezig te zijn samen.

 

Photo by kazuend on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge