Baby, Borstvoeding, Voeden

Borstvoeding na een jaar

Woehoe, nog een maandje en dan is het ons gelukt, een jaar borstvoeding. Een jaar lang lekker bij mama drinken, al het goede aan mijn meisje mee kunnen geven, het immuunsysteem op kunnen bouwen, de darmpjes laten rijpen, de hersenen optimaal laten ontwikkelen, kunnen troosten en in slaap kunnen helpen aan de borst… En bovenal, geen euro naar de firma Nutrilon en consorten hoeven brengen! Kortom, alle voordelen van de borstvoeding optimaal kunnen benutten. Het was niet altijd makkelijk, en ik heb ook periode gevloekt omdat mijn man het niet wat meer over kon nemen, en omdat we natuurlijk geen alternatief hadden aan de fles hebben we ook nooit een keuze hoeven te maken, maar ik ben zo blij dat het zo goed is gelopen met die borstvoeding.

Maar dan?

En dan is ze straks een jaar. En heeft ze officieel nog maar 300 ml melk per dag nodig. En dat mag van het voedingscentrum en het consultatie bureau ook prima koemelk zijn. Maar ik vind het wel een beetje gek eigenlijk, melk van een koe is voor kalfjes, en om dat dan te geven terwijl ik zelf melk voor baby’s aanmaak.. Klopt niet helemaal voor mijn gevoel. Maar ik vind het ook wel een beetje een gek idee om een kindje aan de borst te hebben. Dat vind ik nu af en toe al, als ze staat te drinken in plaats van liggend in mijn armen, of als ze zelf de bar vast opent door mijn hemd naar beneden te duwen…

WHO advies: tot 2 jaar.

De WHO adviseert borstvoeding tot 2 jaar. Toen mijn kraamverzorgster dat zei, zei ik ja dat komt vast omdat in Afrika het drinkwater niet te vertrouwen is, en er niet zoveel eten is in arme landen. Maar als ik er nu naar kijk, zie ik ook voor onze westerse kindjes een hoop voordelen. Borstvoeding aan dreumesen en peuters heeft ook nog steeds voordelen. Het immuunsysteem blijft zich in die periode ontwikkelen, en ook de hersenen maken nog mega groei door, iets waar ze alle goede stofjes in de moedermelk goed bij kunnen gebruiken!

Praktische invulling

Ik ben dus heel erg benieuwd hoe het hier gaat lopen. Ik kan me niet voorstellen dat ik de melkbar halfweg april (als ze een jaar oud is) pardoes sluit. De insteek van het hele borstvoeding verhaal is altijd geweest: zolang het voor ons allebei leuk en goed te doen is, gaan we door. Maar ik merk nu ook wel dat het minder aan het worden is. Vaste voeding word belangrijker, en soms is ze zo druk met de wereld ontdekken dat ze zomaar de borst weigert. Maar ’s avonds en ’s nachts is de borst nog zeer gewild. Ik denk dat we op die basis verder gaan, en wie weet halen we dan nog zomaar die magic mark van de WHO…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge