Baby, Borstvoeding, Gezondheid, Ontwikkeling, Slapen

Doorslapen en nachtvoedingen

Oke, misschien denk je dat dit blog helemaal niet over ouderschap gaat maar enkel over het slaapgedrag van baby’s, want hier is wederom een post over dit onderwerp… Maar ik merk dat dit toch het onderwerp is waar ik het meest mee stoei in het eerste jaar van de kleine, dus het houdt me nogal bezig. Gek eigenlijk, want je zou toch zeggen dat een baby bij geboorte uitgerust is met voldoende instrumenten om in ieder geval goed te eten, veilig te blijven en goed te slapen, want dat zijn toch wel de belangrijkste criteria om in leven te blijven voor je kleintje. Zal het probleem met het slapen dan eerder bij ons ouders liggen dan bij het babytje?

Oke, was het probleem eerst dat onze baby niet alleen en niet zelf in een bedje kon slapen overdag, hebben we dat inmiddels getackeld en kunnen we door naar het volgende project. Toch? Kijk, dat slapen overdag in een bedje was natuurlijk een samenloop van factoren. Voor haar was het natuurlijk niet ‘veilig’ om alleen te zijn die eerste paar maanden, maar het lijkt dat ze door veel te oefenen, in alle rust het vertrouwen heeft gekregen om in haar eigen bedje dutjes te doen. Zowel op het kinderdagverblijf als thuis kunnen we haar gewoon wakker wegleggen, en na hooguit een minuut of tien mopperen slaapt ze wel een uurtje, soms wel 2 lekker in haar eigen bedje.

Naar bed

Maar ’s avonds is dit echt een heel ander verhaal. We doen (een variatie op) het bedritueel, de ene keer gaat ze in bad, de andere keer alleen even een natte lap door haar gezicht, pyamatje aan, slaapzakje aan, en dan gaan we altijd nog even zitten voor een laatste voeding. Dan drinkt ze tot ze in slaap valt. Meestal. Soms lukt dat niet, is ze veel te vrolijk. Zodra het meer keten is dan drinken knuffelen we nog even wat en leg ik haar in bed. Vaak slaapt ze gewoon door als ik haar in bed leg. Heel soms ben ik te vroeg, en kan ik ze weer eventjes terugpakken tot ze wel klaar is om haar bedje in te gaan. Als ik haar wakker weg leg gaat ze de ene keer direct slapen, de andere keer moppert ze een minuut of tien en gaat ze dan slapen, zoals overdag, en soms gaat ze helemaal over de emmer en kan ik haar nog een keer of 3 terugpakken, even aanleggen, weer in bed stoppen, weer overstuur enzovoort. Geen peil op te trekken dus, hoe het naar bed brengen gaat verlopen. Gek he, ik kan ook niet zeggen dat elke keer als ik dit doe, zij dat doet. Komt er nog iets vreemders achteraan: 8 van de 10 keer kan ik na een drie kwartier slapen weer naar boven, omdat ze overstuur is. Waarom? Geen idee. Maar het makkelijkst en het snelst is om haar een minuut of tien weer aan te leggen, dan valt ze weer in slaap en kan ik haar weer in bed leggen. Wat zou ik toch zonder de borstvoeding moeten…

Doorslapen

En dan slaapt ze dus. Een maand of anderhalf, twee geleden leek het echt de goede kant op te gaan. Ze liet er steeds vaker een blokje van 4, 5, 6 en soms zelfs wel 7 uur tussen zitten. We wisten niet wat ons overkwam, ik ben ook echt wel een paar keer haar kamertje in gelopen om te zien of ze het nog wel deed. En toen ineens… afgelopen! Er waren weer nachten bij dat ze om de 2 uur kwam zelfs. Waarom?? Geen idee, maar een domper was het wel. Dus in het begin ga je daar een beetje tegenin he, want ze heeft laten zien dat ze het heus wel kan dus nou moet ze het ook doen. Nou ja, ruzie maken met je baby ’s nachts over wel of niet gaan slapen werkt dus niet, eraan toegeven is sneller. Dus zitten we weer op een 3 tot 4 voedingen tussen 7 uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens. En dat met een baby van 10 maanden.

Wat is normaal?

En als ik mijn omgeving moet geloven, is dit dus niet normaal. Oke. Wat dan? Helaas zijn veel ouders van jonge kindjes in mijn omgeving gewend aan het slaapgedrag van flessenbaby’s, lekker lang slapen op een flinke fles, en als dat niet werkt mixen we ook nog eens pap in die fles zodat het nog zwaarder valt. Nou ja, buiten dat ze nog steeds een lichte flesweigeraar is past dat helemaal niet bij ons, ik weiger om voorbij mijn dochter haar grenzen en behoefte gaan omdat dit voor mij ‘ makkelijker’ is. Nou schijnt het dus zo te zijn dat het slaappatroon, wat er gebeurd tijdens de hersenen, in het eerste jaar van je kindje ontzettend in ontwikkeling is. En gedurende die ontwikkeling zitten er twee trapjes, 1 keer rond de 4 maanden en 1 keer rond de 8 maanden, waarin het even lijkt of je terug bij af bent, slaapregressie momentjes genoemd. Daarnaast zijn er onderzoekers die beweren dat doorslapen tot een kind 3 of 4 jaar oud eigenlijk helemaal niet raar is1. En daarbij is er ook een onderzoek die het doorslapen op pap onderuit haalt. 2Daarnaast is regelmatig wakker worden en regelmatige nachtvoedingen ook gewoon goed voor je baby en zijn gezondheid. Doordat je kindje een constante voedingsstroom krijgt en er geen pieken en dalen in zijn suikerspiegel zijn, kunnen zijn hersentjes zicht optimaal ontwikkelen.3 Kortom, nog maar even doorbijten hier. Het is gemakkelijker om ons eigen denk-  en verwachtingspatroon bij te stellen dan ons meisje in een vormpje te dwingen.. 

 

 1. https://www.borstvoeding.com/aanverwant/samen-slapen/doorslapen.html
 2. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/514762?redirect=true
 3. https://www.buzzfeed.com/patricksmith/its-evolution-baby?utm_term=.ysAYY8Y63#.ekLmmMmP6

1 thought on “Doorslapen en nachtvoedingen

 1. Hi Kim,

  Wat een leuke Instagram-account en website heb je! Ik kwam je tegen toen ik aan het zoeken was op moeders die actief bezig zijn met bloggen/ foto’s posten en wellicht kansen zien in het samenwerken met mamaplaats.nl.

  Ken jij ons al? Ik zal even in het kort vertellen wie wij zijn:
  Mamaplaats.nl is een website die gemaakt wordt door en voor moeders. Moeders kunnen hier bloggen over persoonlijke ervaringen, andere leuke verhalen vertellen, foto’s plaatsen, op elkaar reageren, noem het maar op!

  Het bereik van mamaplaats.nl is heel groot, het heeft namelijk ruim 1 miljoen bezoekers per maand!

  Zou je het leuk vinden om je aan te sluiten en je blogs op mamaplaats.nl te plaatsen zodat nóg meer mensen jouw verhalen kunnen lezen?

  Je kan, als je je op mamaplaats aanmeldt, ook vermelden naar je eigen website en sociale media!

  Ik hoor graag van je.

  Liefs,
  Quirine

  Met vriendelijke groet,

  Redactie Mamaplaats

  Mamaplaats.nl
  Maliesingel 38
  3581 BK Utrecht

  T +31 (0)30 295 02 00
  F +31 (0)87 784 15 41
  E info@mamaplaats.nl
  W http://www.mamaplaats.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge