Baby, Dragen

Draagdoeken voor gevorderden

In mijn vorige blog over draagdoeken heb ik de basiskennis die ik opgedaan heb, met jullie gedeeld. Ik draag nu al een maand of 9 mijn kindje met veel plezier, in een superfijne draagdoek van Kokadi. Maar, dit is echt een superfijne zachte draagdoek voor newborns, ik merk dat ik toch op zoek ben naar het volgende stapje. Daarom ben ik er wat verder ingedoken, in al die draagdoeken. Hieronder wat diepere kennis met betrekking tot de meeste gebruikte materialen, dikte en verschillende merken.

Materiaal

Katoen. In de meeste doeken zit in ieder geval katoen verwerkt. Katoen is bekend als materiaal in textiel, het kan gemakkelijk tot draden gesponnen worden. Het heeft een groot absorptievermogen en is niet bepaald elastisch. Onder meer daarom bij uitstek geschikt materiaal voor draagdoeken.
Linnen is de sterke, natuurlijke vezel van vlas. Het geeft de doek een mooie glans en extra stevigheid. Het neemt veel vocht op en kreukt bijna niet.
Hennep. Je weet wel, van de wietplanten. Tegenwoordig worden de vezels van de hennep planten steeds meer ontdekt door de taaiheid en de kracht, maar ook omdat het een snelgroeiend gewas is dat de grond niet zo uitput. Duurzaam materiaal dus. In een draagdoek zorgt hennep wel voor een wat stuggere stof, dus het heeft wat liefde nodig tot het echt fijn knoopt, maar het zit dan wel als een huis!
Bamboe is ook zo’n nieuwe, opkomende plantaardige ‘ stof’. Voordel van bamboe is dat het ontzettend goed vocht opneemt en lekker koel aanvoelt. Echt een zomers materiaal dus.
Wol. Door naar dierlijk materiaal: wol. Zoals ik in een eerder blog als schreef heeft wol vele voordelen. Een wollen draagdoek is lekker zacht en warmte regulerend, daarom ideaal voor een pasgeboren baby’ tje.
Zijde wordt gesponnen door rupsen. Het zijn supersterke elastische draden. Verwerkt in een draagdoek zorgt het voor een mooie glans, maar zijde kan ook veel vocht opnemen en is ook warmte regulerend.
Tussah is wilde zijde, om het geheel nog even wat exclusiever te maken.
En wil je helemaal duurzaam en vooruitstrevend zijn, dan ga je voor Repreve in je blend. Repreve is gemaakt van gerecycled ingezameld plastic. Bijzonder he? Het heeft ook hele positieve eigenschappen in een draagdoek: het is licht elastisch, warmte regulerend en droogt snel.

Dikte

Draagdoeken zijn er in verschillende soorten en maten, maar ook in verschillende dikte stof. De dikte van het stof wordt vaak aangegeven in gewicht per vierkante meter stof, gsm of g/m2. De dunne doekjes beginnen vaak rond de 200-225 gsm, maar Hoppediz heeft nog een lichtere variant, voor de zomer. Dunne doekjes vragen wel om secuurder knopen. Echt dikke doeken zitten vaak rond 300 gsm, dit zijn meestal doekjes met een wol-blend. Door de bocht genomen is een dikkere draagdoek vaak ook wat draagkrachtiger. Newborn baby’s zijn nog niet zo zwaar dus gaan prima in een dunnere doek, maar voor een dreumes of peuter wil je waarschijnlijk toch wat meer power, want anders gaat het kindje zo ‘hangen’ in het stof, wat niet lekker draagt! Daarnaast is het dus vaak wel zo dat een dikker doekje ook wat warmer is, dus fijner in de winter.

High end vs Low end

Net als in kleding, tassen en schoenen heb je in de draagdoeken-wereld ook high-end en low-end producten. Low end zijn de wat meer budget-doeken. Voorop gesteld dat alle draagdoeken die in de handel zijn, van prima kwaliteit maar boven alles veilig zijn om mee te dragen, merk je toch wel wat verschil tussen bijvoorbeeld een LittleFrog of een Artipoppe doek. Daarnaast zijn de kleuren, de patronen en de wevingen van de high end-doeken net dat beetje mooier, en zeker ook de afwerking van de ene of de andere doek kan nogal verschillen. Hieronder een kleine opsomming, van budget-merken oplopend van basic naar exclusief:

Amazonas. Ontzettend betaalbaar, al vanaf ongeveer 55 euro verkrijgbaar bij bijvoorbeeld bol.com. Vrolijke kleuren en vrij dunne doeken, waardoor ze makkelijk te knopen zijn.
LittleFrog:
 betaalbare, zachte katoenen doeken. Ideaal voor starters. Vooral gestreepte doeken.
Pure baby Love. Zachte doeken in zachte kleuren, 100% katoen. Prijzen blijven ruim onder de 100 euro per stuk.
ByKay: staan bekend om de ‘denim’ draagdoeken. Blend van linnen en katoen, daarom in het begin wat stugger. Maar omdat het vrij dunne doeken zijn, ook geschikt voor een beginnende knoper.
LennyLamb: Draagdoekjes uit Polen, met verschillende designs. Prijsrange van 40 tot ongeveer 150 euro per stuk.
Hoppediz. Ook draagdoeken die vrijwel volledig van katoen gemaakt zijn. Prints met sterren of met strepen in zachte kleuren.
Yaro: heeft veel verschillende blends en designs in het assortiment. Prijzen variëren daarom ontzettend, van 75 euro voor een ringsling tot 100 euro voor een dik geweven draagdoek.
Didimoz: draagdoeken van verschillende blends, waaronder ook wol en zijde. Doordat veel draagdoeken de ‘Prima’ weving kennen lijkt het wel of er relief op de doeken aangebracht is, dit is echt kenmerkend voor dit merk. De weving is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor grip waardoor je wat makkelijker knoopt met deze doeken.
Beloved slings. Zachte 100% katoenen doeken. Vanaf ongeveer € 100 euro verkrijgbaar. Wat dikker dan bijvoorbeeld LittleFrog of Hoppediz.
Fidella Wraps. Zachte doeken van 100% katoen. Origineel uit Canada, en in Nederland niet zo makkelijk verkrijgbaar. Maar wel heel mooi!
Girasol. Handgeweven doeken die in een vrij grote oplage gemaakt worden, waardoor ze vrij betaalbaar blijven, beginnend bij ongeveer 100 euro per stuk.
Kokadi. Duitse draagdoeken met de beroemde ‘Im Wunderland’ print, ik vind deze print fantastisch. Prijzen variëren vanaf ongeveer 120 euro.
Tekhni: prachtige doeken met verschillende blends en patronen. Amerikaanse doeken, niet zo makkelijk in Nederland verkrijgbaar maar wel via de Etsy shop van het bedrijf. Prijzen liggen rond de 150 euro.
Natibaby. Een Pools merk dat bekend staat om de exclusieve ontwerpen.
Kokoro. Vanaf ongeveer € 155. Nederlands product, maar met Japanse en Scandinavische invloeden. Verschillende blends en diktes, van light tot heavy (350 gsm!)
WovenWings: worden in de UK geweven. Behoorlijk exclusief in blends en ontwerpen, maar ze schijnen wel superfijn te dragen.
PinkNova. Weer een Nederlands merk! Vooral de Polaris en The Kiss zijn bekende designs, maar ook de andere designs zijn stuk voor stuk even prachtig. De dames achter PinkNova experimenteren graag met verschillende blends, dus je kunt hier je draaghart flink ophalen!
Oscha Slings: mooie blends met  onder andere linnen, prachtige designs.. De prijzen van deze doeken liggen om en nabij de 200 euro.
Artipoppe. Vanuit Amsterdam worden de mooiste doeken en blends wereldwijd verkocht. Prijzen lopen op tot 500 euro, maar de doeken zijn echt prachtig. Vooral aan de Argus-serie heb ik mijn hart verloren ben ik bang…

Hmm het schrijven van dit artikel heeft me wel doen realiseren dat ik veel nog niet heb, en ik word er helaas wel echt heel hebberig van. En dan is bovenstaande lijst nog lang niet compleet… Ik heb ondertussen wel een mooi verlanglijstje op kunnen stellen, deze zal ik een volgende keer met jullie delen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge