Baby, Dragen

Dragen voor starters

Een van mijn lifesavers, al vanaf de kraamweek, tot en met alle driftige dreumesbuien en counting! De draagdoek!!

Draagdoeken in Afrika

Nog voordat ik zwanger was, kwam ik regelmatig in Afrika. Die krachtige vrouwen daar, die met hun kindje op hun rug gebonden op het land stonden te werken. Die hun kindje op hun rug bonden en die de rest van de spullen op hun hoofd hele afstanden lopend afleggen. Die vrouwen en hun manier van doorgaan met de dagelijkse bezigheden, maar dan mét kindje, die inspireerden mij.
Ik had mezelf direct voorgenomen, dat ga ik ook doen als ik later groot ben. Ik kende hier in de buurt eigenlijk niemand die dat zo deed, zag alleen mama’s met kinderwagens. Maar ik dacht, hee, als het daar lukt moet het hier lukken. Ik zoek tegen die tijd wel uit hoe en wat, maar dragen zal ik!

Dus gedurende mijn zwangerschap zocht ik al eea bij elkaar. Maar het was nogal abracadabra. Wat heb ik nodig, wat is wat, hoe knoop ik dan… Daarom voor jullie een klein startersgidsje!

Ergonomisch dragen

Laten we dat maar even voorop stellen. Hoe of waarmee je je kindje ook gaat dragen, zorg in de eerste plaats dat je ergonomisch draagt. Voor je kindje, omdat die spieren allemaal nog in ontwikkeling zijn, en je geen onnodig verkeerde houdingen later nog wil corrigeren. Maar daarnaast ook voor jezelf. Anders hou je het geen tien minuten of vaker dan 3 keer vol…

Maar wat is dat dan, ergonomisch? Het houdt vooral in dat je rekening houdt met de natuurlijke houding van je kindje. Van nature vormt je kindje als een soort van kikkertje, zo zat je kindje ook in je buik. Knietjes opgetrokken, ruggetje bol, beentjes een beetje gespreid. Zo is de spierspanning van je kindje optimaal, niet te hoog maar vooral constant. Bij ergonomisch dragen ondersteun je je kindje in deze natuurlijke houding, en ga je je kindje niet dwingen een houding aan te nemen die niet fijn is, zoals bijvoorbeeld van die bungelbeentjes of het ruggetje gedwongen recht.

Elastisch of geweven?

Dat is vaak de eerste vraag wanneer je gaat zoeken naar draagdoeken. Wat voor doek kan ik het beste aanschaffen? De primaire keuze is geweven of elastisch. Er is geen goed of fout, maar er zitten voor- en nadelen aan beide opties. Het grootste nadeel van een elastische doek vind ik dat je deze maar beperkt kan gebruiken, als je kindje te zwaar is dan biedt de elastische doek al niet meer voldoende steun, en je kan ook maar 1 manier van knopen hanteren. De geweven draagdoek is veel steviger, die kan je vaak gebruiken tot het einde van de draagdagen, en daar kun je veel meer verschillende manieren van knopen op loslaten. Het voordeel van een elastische doek is wel dat je deze zonder kindje kunt knopen en je kindje er daarna in kunt proppen.

Met welke knoop draag ik het beste?

Er zijn verschillende manieren van knopen, en ook verschillende filmpjes op het internet te vinden. Ook zit er vaak een boekje met stap voor stap plaatjes instructie bij een aankoop van een (nieuwe) doek. Je begint over het algemeen met dragen op je buik. Je kleine mupje lekker dichtbij. Er zijn twee manieren die veel gebruikt worden bij het buikdragen: de Front Wrap Cross Cary en de Kangaroo.

Wanneer je kindje zelfstandig tot zit kan komen, kun je eens proberen om je kindje op je rug te knopen. Deze manier van knopen draagt vaak wat lichter (fijn als je kindje al wat groter is en misschien al wel de 10 kilo gepasseerd is!), je kindje kan wat meer zien (maar er ook nog steeds voor kiezen bij je weg te kruipen) en je kan wat veiliger koken en misschien wat makkelijker stofzuigen. De meest gebruikte rugknopen zijn de Ruck en de Double Hammock. 

En verder is het vooral veel oefenen, veel up-jes doen, en veel samen genieten en de wereld veilig ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *