Baby, Gezondheid, Media, Ontwikkeling, Opvoeding

Dunstan babytaal

Toen onze baby net was geboren (al bijna een jaar geleden, kun je t geloven) had onze kraamverzorgster precies in onze kraamweek een cursus/bijscholing/workshop over Dunstan Babytaal. De dag erna mocht ze nog bij ons kramen, dus ze kwam helemaal enthousiast met haar cursusmateriaal naast mijn kraambed zitten. En het concept is ook behoorlijk interessant!

De theorie is ontwikkeld door Priscilla Dunstan. Het bleek al op jonge leeftijd dat ze een bijzondere relatie met geluid had, haar gehoor was beter ontwikkeld dan het gehoor van een gemiddeld kind. Daarnaast bleek dat ze een eidetisch geheugen had – een fotografisch geheugen voor geluid.Toen ze haar eigen kindje hoorde huilen, kon ze duidelijk onderscheid maken tussen verschillende huiltjes. Door het bijhouden van dagboeken heeft ze een 5tal verschillende huil-geluiden kunnen onderscheiden. Dit is getest met duizenden babys van over de hele wereld, en daar is de Dunstan Babytaal uit komen rollen. 

Verschillende huiltjes

Er zijn dus volgens de Dunstan methode 5 verschillende huiljes, met eigen klank en geluid, te onderscheiden. Dat komt vooral omdat het eigenlijk een soort van reflex geluiden zijn, die echt wegkomen uit instinctieve behoefte van je kind. We weten nu ondertussen hoe belangrijk het is voor de hechting om deze behoefte te herkennen en te vervullen, dus de Dunstan babytaal kan hier sterk bij ondersteunen. Onder andere de mond-anatomie en het gebruik van het lichaam om bepaalde ongemakken te verzachten dragen bij aan de verschillende klanken. De volgende 5 huiltjes worden beschreven in de Dunstan Babytaal:

  1. Auw/Ohw: Een soort van geeuw-geluidje, die voortkomt uit de ovale vorm van je kindje dr mondje. Moe dus, tijd voor een dutje!
  2. Neh: Je baby maakt dit geluid met de tong tegen het verhemelte gedrukt. Dit komt weg van de zuigreflex die je baby toont als hij honger heeft. Dit is dus het huiltje voor honger. 
  3. Eairh: Dit is echt een soort van kreuntje, dat voortkomt uit de darmen bijna, je kindje heeft last van gas/krampjes en perst er een huiltje uit, hopelijk samen met een scheetje of misschien wel een lekkere poepluier. 
  4. Heh: Is het geluid wat je kindje maakt als hij zich ongemakkelijk voelt. T is een beetje hijgerig uitgesproken ook, zo van hhheeehhh bah vieze luier.
  5. Eh: is de klank die je kindje maakt als hij zijn middenrif wat probeert te verlengen om ruimte te maken voor een boertje. Help hem hierbij en t zal snel weer beter gaan

Onze baby haar taal

Toen de kraamzorg dit vertelde, klonk het bijna alsof ze de code van pasgeboren baby’s gekraakt hadden, we hoopten dat we hiermee de gebruiksaanwijzing aangereikt hadden gekregen. Maar het was helaas niet de heilige graal… Zie je hoe geluidje 2, 4 en 5 op elkaar lijken? Mijn man en ik hebben hele discussies gehad of we nou wel of geen NNNN klank hoorden. En krampjes herkenden we eerder aan het overstrekken en verkrampen van de voetjes. Nog steeds hanteerden we een soort van elimantie-techniek elke keer als baby huilde: eerst de borst aanbieden, dan lopen/wiegen, dan verschonen, dan draagdoek, en ergens op deze linie lag de oplossing van het probleem… Maar toch, soms, als we goed luisterden, was t toch in een keer raak en konden we meteen door met de goede oplossing. Ideaal was het dus niet, maar het was een begin in communicatie. De volgende stap lag toch meer in het aflezen van non-verbale communicatie, en het aanleren van babygebaren toen ze wat groter was. 

  1. http://www.babytaal.nl/hoe-werkt-het/priscilla-dunstan/

Photo by Tim Bish on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge