Baby, Dreumes, Duurzaam

Duurzame kleertjes

Kleine baby’s groeien hard. Dreumesen en peuters misschien iets minder hard, maar groeien ook nog steeds flink. Daarnaast kijken ze nergens naar, die verrekte jong, dus alle kleertjes worden vies gewoon door erin te bewegen, eten en te spelen. En niet alles krijg je zomaar weer schoon.. Dat betekend regelmatig nieuwe kleertjes kopen.

Maar de productie van die kleertjes is best een belasting op het milieu en de omgeving. Het begint bij de productie van de grondstoffen, katoen bijvoorbeeld. Dit groeit in grote plantages, waar watergebruik gigantisch is, en wat van oudsher bekend staat als een branche waarin er hard gewerkt moet worden, om het maar zacht uit te drukken. Een alternatief zijn synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester. Deze zijn minder belastend tijdens het maken van de vezels, maar belasten het milieu juist heel heftig na gebruik, waar katoen wel biologisch afbreekbaar is. Voor zowel natuurlijke als synthetische stoffen geldt dat de ruwe materialen verwerkt moeten worden tot garen en vervolgens weer tot kleding. Ook dit proces is niet energie zuinig en vraagt ook veel menselijke handelingen, en wordt ook niet altijd even duurzaam uitgevoerd.

Wat zijn je opties als je hier een beetje verantwoord mee om wil gaan?

Tweedehands

Kijk, omdat ze zo snel uit de kleertjes groeien, hebben de kleertjes vaak niet zoveel te lijden. Heel veel baby- en kinderkleertjes kunnen nog best een rondje (of twee) meer mee. Er zijn verschillende plaatsen waar je tweedehands baby en kinderkleertjes kunt vinden. Marktplaats, voor de hand liggend. Maar ook een kringloop winkel of een ReShare winkel van het leger des heils heeft vaak een hoekje met kinderkleertjes (ook een tip als je zelf je kleertjes niet meer wilt bewaren, maar geen puf hebt om alles te verkopen. Je knikkert gewoon al de kleertjes in de box van Leger des Heils voor gratis Karma punten!). Je hebt verkoopgroepen op Facebook maar ook websites die een heel ruilhandel systeem opgezet hebben, zoals bijvoorbeeld www.kleertjesdoos.com. Als er een tweedehands baby- en kinderbeurs hier in de buurt is, ga ik vaak wel even op zoek naar verborgen pareltjes. Ik heb hier al best leuk spul gevonden, waar onze dochter nog mooi mee voor de dag kan komen. 

Ook het doorgeven of bewaren voor eventuele volgende broertjes of zusjes is natuurlijk ook lekker duurzaam. Ik heb eigenlijk alles van ons meisje nog bewaard. Ten eerste in verband met de sentimentele waarde ;), maar daarnaast ook omdat deze nog best een rondje meer mee kunnen mocht het ooit zo ver zijn dat er een broertje of zusje voor haar bij komt. We hebben wel veel echt meidenspul, maar ook het een en ander dat behoorlijk unisex is. Dit is voor mij soms ook wel een rechtvaardiging om net wat duurder spul toch maar aan te schaffen als ik het graag wil als ik heel eerlijk ben.

Huren

Nou, hier was ik dus niet van op de hoogte, tot ik het voorbij zag komen op de insta van poppy to pumpkin, babykleertjes huren. Er zijn gewoon websites/bedrijfjes die pakketjes met baby kleertjes van de meest hippe merken samen stellen, die je dan kunt huren. En weer terug kunt sturen als je er op uit gekeken bent, of je kindje eruit gegroeid is. Enerzijds wel een beetje muf omdat je niet je eigen kleertjes kunt kiezen, maar aan de andere kant, in drukke tijden natuurlijk wel heel relaxed omdat je ook niet na hoeft te denken over wat je voor je kindje voor kleertjes uit wil zoeken. Hulahoop is een voorbeeld van zo’n initiatief. 

Kopen bij de grote ketens?

Als ik heel eerlijk ben, koop ik nog best veel kleertjes nieuw. Omdat ze ons eerste kindje is, bijvoorbeeld. Of omdat ik geen zin en tijd heb om marktplaats af te struinen, met mensen te onderhandelen, afhalen of verzending te plannen enzovoorts, ook daar ben ik heel eerlijk in. Dus als je koopt, waar moet je dan wel en niet zijn? Er zijn verschillende initiatieven online te vinden die een beetje in kaart proberen te brengen welke kleding nou een beetje maatschappelijk verantwoord geproduceerd zijn, zoals bijvoorbeeld rank-a-brand. Veel grote merken, zoals Tommy Hillfiger maar ook merken als Noppies zijn helemaal niet open over hoe ze produceren, dus het is lastig om een totaal plaatje te schetsen. De grotere (en in sommige gevallen ook goedkopere) ketens proberen iets meer te laten zien dat ze heus wel proberen om duurzaam te produceren. Zo verkopen Zeeman en Hema bijvoorbeeld kleertjes en rompertjes gemaakt van biologisch katoen, hebben veel kleertjes een oeke-tex keurmerk en geven ze in statements op hun websites te kennen dat ze hun best doen om arbeidsomstandigheden zo optimaal mogelijk te houden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge