Baby, Gezondheid, Ontwikkeling, Opvoeding, Opvoeding

Hechting

Iets waar ik natuurlijk wel eens van gehoord had, voordat ik mama werd, het begrip ‘hechting’. Maar de echte betekenis en belang van dit principe werd me pas echt duidelijk toen ik op zoek was naar ‘bewijslast’ voor de ‘laat-ze-maar-even-huilen’  theorie die zo ontzettend tegen mijn gevoel in ging. In de informatie die je van de kraamzorg en consultatie bureau mee krijgt wordt de hechting wel even kort aangestipt, maar door alles wat ik gelezen heb, is ‘hechting’ samen met goede (borst)voeding voor mij toch wel de pijlers voor het 1e jaar van de baby geworden. 

Veilige hechting

Maar wat is dat dan, hechting? En wanneer is de hechting goed gelukt? Ik denk dat goede, veilige hechting een proces is, een beetje net als afvallen dmv een dieet. Een keer de fout in gaan zorgt nog niet meteen voor 1 kilo erbij, of voor onveilige hechting, en andersom zorgt 1 dag salade en een handje nootjes er ook niet voor dat je je streefgewicht bereikt hebt. Dus geen stress, al die andere moeders doen ook maar wat. Toch kan een onjuiste, onveilige hechting voor veel problemen zorgen in het latere leven van je kleintje. Oh en te veilig gehecht bestaat niet, dat je dat ook maar ff weet.

Hechting is het aangaan van een liefdevolle tussen een kind met in de eerste plaats zijn primaire verzorger, maar gelukkig is er in het hartje van je kind ook plaats voor liefdevolle relaties met andere verzorgers. Wat zoals ik in een vorig blog al schreef, in de moderne wereld kun je het als moeder niet alleen. De allerbelangrijkste voorwaarde voor een goede, veilige hechting is sensitiviteit en responsiviteit. Met andere woorden het adequaat opmerken van de behoefte van je kindje, en daar ook direct op reageren. Een half uurtje laten huilen is dus direct het tegenovergestelde! In de eerste paar maanden is het hechtingsgedrag van je kindje niet selectief, het kan zich nog in principe aan iedereen hechten mits er aan bovenstaande voorwaarde voldaan wordt. Na een paar maanden weet het kindje wie de belangrijkste verzorgers zijn, en zal het ook wat eenkenniger worden en scheidingsangst laten zien. na 9 maanden tot een jaar is de primaire hechting afgesloten, maar de hechtingsrelatie blijft iets waar je constant mee bezig blijft als ouder. 

Een veilig gehecht kindje durft in vertrouwen de wereld tegemoet te treden. Het weet dat het ten alle tijde een veilige haven heeft om naar terug te keren. Daarnaast is de hechtingsrelatie een blauwdruk voor de relaties in de toekomst van je kleine. Maar daarnaast hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken ook laten zien dat onveilige hechting ook negatieve effecten hebben op de hersengroei en -ontwikkeling van je kleintje.

Oei.. en nou?

Gelukkig moet je het wel heel bont maken wil je je geen veilige hechtingsband met kindje aangaan. Onderzoekers gaan er vanuit dat 60-70% van de kinderen ‘gewoon’ veilig gehecht is. Maar om toch nog even terug te pakken op mijn vergelijking met een dieet om af te vallen, eigenlijk moet je gewoon je hele levensstijl aanpakken. Zo ook met je kindje. Zorg dat je er voor hem of haar bent, niet alleen fysiek maar voornamelijk responsief op zijn behoefte. Daarmee ondersteun je je kindje in zijn eigen ontwikkeling tot een tevreden en gelukkig mens(je)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge