Baby, Borstvoeding, Gezondheid, Slapen, Voeden

Koemelk allergie

Heel veel kindjes, 1% van alle pasgeboren babys, zijn volgens de statistieken in meer of mindere mate gevoelig voor koemelk en producten die hiermee gemaakt zijn. Niet zo verwonderlijk ook, want koemelk is eigenlijk bedoelt voor baby koetjes, niet voor (baby) mensen. Maar het is wel lastig! Als je je kindje de fles geeft, want de meeste kunstvoeding is gemaakt op basis van koemelk. Maar ook als je borstvoeding geeft, want de eiwitten uit de melk (hetgeen de meeste baby’s allergisch voor zijn) word via je bloed in je melk doorgegeven.

Symptomen koemelk allergie

Koemelk allergie kan de volgende symptomen geven:

 • darmkrampjes
 • overmatig huilen
 • spugen
 • eczeem
 • uitslag
 • diarree en verstopping
 • bloedverlies tijdens ontlasting
 • problemen met de luchtwegen
 • groeiachterstand
 • claimerig of opstandig gedrag en aanhankelijkheid

Wat betekende dit voor ons?

Ons kindje, inmiddels al een paar maanden oud en in gewicht verdubbeld, heeft nog steeds regelmatig last van onrust, vanuit haar buikje, krampjes, lijkt wel. Gelukkig niet meer de hele dag. Maar toch met periodes nog wel hoor. Het leek een poosje beter te gaan, en toen weer rap bergafwaarts. Maar ja, weer werken, ander dagritme, 4 maanden sprongetje, op vakantie… Er was ook van alles gaande in ons, en daarmee haar, leven, dus het was ook niet zo gek dat de nachten wat moeilijk waren en dat ze soms nog even flink huilde. Het was ook wel opgevallen dat ze nog vaak tijdens een voeding over strekte en gilde, haar darmen nog flink rommelden, stinkscheetjes en soms een aantal dagen geen luiers (wat zichtbaar last veroorzaakte), maar ja, dat zou er wel bij horen zeker?
Totdat ze op de kinderopvang de opmerking maakte dat ze nog wel regelmatig wat kramperig was. En toen mijn moeder voor het eerst een avond op kwam passen, maakte ze er ook een opmerking over. Hmm, misschien is er toch wel iets meer aan de hand, want krampjes moeten toch een heel eind over zijn na de drie maanden? Na wat rondzoeken op het internet stuit ik op koemelk allergie, wat de symptomen zijn en hoe kindjes opgeknapt zijn, besluit ik het erop te wagen. Ik ga vier weken koemelk (en soja, en ei) vrij eten, om te kijken of het voor ons kindje het verschil kan maken.

Wat ik hieruit hoop te halen:

 • Rustige voedingen, ook beneden en op andere locaties.
 • Rustig inslapen en blijven slapen, niet meer 2 tot 4 keer de trap op en neer jagen omdat ze om wat voor reden dan ook (vast krampjes!) weer wakker schrikt een begint te huilen.
 • ’s Nachts alleen nog maar wakker worden voor voedingen, niet meer troosten. En al helemaal niet op de arm rondsjouwen tot ze getroost is!
 • Geen hazenslaapjes van een half uur meer, maar een mooie middagdut van een uur of anderhalf.

Nou weet ik dus niet of deze ‘klachten’ allemaal als symptomen van koemelk allergie gezien mogen worden. Dr. Google zegt natuurlijk van wel, maar die is ongeveer zo betrouwbaar als Jomanda hierin. Maar wat nou als ze wel last heeft van mijn koemelk inname? Zou het dan niet supersip zijn als ik dit niet voor haar zou proberen op te lossen? Op zich valt het nog wel mee wat ik hiervoor moet laten staan, en voor veel dingen is een behoorlijk alternatief beschikbaar. Ik zal alleen mijn chocolade missen.. en (room)kaas op brood, en alles met roomboter… Maar ja, ik heb wel vaker een dieet voor mezelf gevolgd, dan moet een dieet voor mijn babytje toch zeker ook wel lukken? Ik heb besloten hier een dagboek van bij te houden, om te zien wat het eigenlijk doet.

Koemelkallergie?

In de eerste week merkte ik nog niks. Het was even zoeken naar wat ik wel en niet mocht eten, en er zullen ook nog gerust wat twijfelgevallen er doorheen geslipt zijn.
In de tweede week zijn de nachten wisselend, en het onrustige drinken blijft. Maar goed, we zullen het nog wat tijd geven.
Maar in de derde week nog amper verbetering. Daar gaat mijn motivatie.

Wat dan??

Ik denk toch dat we de onrust ergens anders aan toe moeten schrijven. Ze is de afgelopen 2 maanden af en aan verkouden geweest. En de tandjes houden we ook nog in ons achterhoofd als mogelijke oorzaak van de ellende. Enn, niet te vergeten, het 6 maanden sprongetje begint mogelijk zijn intrede te doen. Zo is er altijd wel iets dat voor rommelige nachten kan zorgen..

 

De koetjes in de afbeelding komen van Flickr, foto door Maciej Lewandowski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge