Baby

Oxytocine schade

Oxyto-watte? Oxytocine is toch dat hormoon dat komt kijken bij de bevalling, en de kraamweek? Dat hormoon dat zorgt voor weeën, maar dat ook zorgt voor de hechting en het geluksgevoel na de bevalling? Hoezo kan dat schade toebrengen?

Synthetische Oxytocine

Het klinkt allemaal nogal dramatisch. En als er iets is waar mama’s goed in zijn, is zich druk maken over dingen en andere mama’s ongerust maken hierover. Laten we hier eerst eens bij het begin beginnen. Oxytocine is inderdaad het hormoon dat zorgt voor weeeen. Om allerlei verschillende redenen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van wee opwekkers, of synthetische oxytocine, bij bevallingen in het ziekenhuis. Als het allemaal niet zo lekker wil vorderen. Dat was bij mij ook het geval. Sterker nog, bij mij was de dosis maximaal en  ook nog voor een behoorlijke periode. Nooit over na gedacht, totdat een andere mama daar terloops een opmerking over maakte. Dat het best eens kon zijn dat mijn baby zo onrustig was door alle ‘rotzooi’ die ze meegekregen heeft tijdens de (medische) bevalling. Hmmm.. En dan ga je Googlen he…

Oxytocine schade

Volgens een aantal homeopaten en diens aanhangers, is het dus zo dat synthetische ocytocine voor een tal van klachten kan zorgen, zowel bij mama als bij baby:

  • Een vervreemd gevoel van zichzelf, (postnatale)depressie, een ‘vlak’ gevoel: alle vreugde is weg
  • Geen band met het kindje voelen
  • Geen enkele zin meer tot seksueel contact. Ook niet na een jaar of zelfs langer: het gevoel voor seks is weg
  • Irritatie naar de partner en boze gevoelens
  • Borstvoeding komt moeilijk of niet op gang
  • Niet doorslapen,  vechten tegen de slaap, alleen kunnen slapen als de moeder in de buurt is of tegen de moeder aan
  • Onrust en angst
  • Overstrekken bij huilbuien of maar blijven huilen zonder aanwijsbare reden
  • De baby is extreem alert vanaf de geboorte.
  • Extreme woede uitbarstingen of een heel kort lontje

Dit komt volgens deze artsen omdat de balans tussen de oxytocine receptoren en de natuurlijke oxytocine aanmaak verstoord is, de receptoren zijn als het ware overbelast geraakt en nu zijn ze niet meer zo snel te verzadigen.

Oxytocine ontstoren

Maar gelukkig hebben deze zelfde artsen ook een oplossing: onstoren! Door middel van homeopatische middelen, binnen de zogenaamde CEASE therapie, is het mogelijk om de invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld medicijnen, synthetische hormonen maar ook vaccinaties, weer te niet te doen. 

En wij?

Nou, als je het mij vraagt zijn de klachten in bovenstaand rijtje van de mama helemaal niet zo raar in de eerste periode. Kom op zeg, je hebt net een hele bevalling doorstaan, super hard gewerkt, en nu heb je zo’n hummeltje om voor te zorgen. Heel je leven staat op z’n kop. En neem dan ook nog eens al die hormonen die door je lijf gieren. Niet zo gek dat je je vervreemd voelt van

De klachten van de baby kunnen overal vandaan komen. Een aantal dingen, zoals het alleen slapen bij mama lijkt me eigenlijk gewoon heel natuurlijk baby gedrag, alleen dat is voor ons ouders van nu niet altijd even handig. 

Alleen dat alert zijn kan ik nog niet helemaal plaatsen. Ons mupke is altijd heel alert geweest, wilde alles mee krijgen. En nog steeds is ze ontzettend leergierig, maakt grote stappen in haar ontwikkeling en is altijd wel ‘wijs’ voor haar leeftijd geweest. Karakter misschien?We hebben uiteindelijk er voor gekozen niets met deze ‘klachten’ te doen. Ik denk dat het meer karakter is, dat je (ons) kindje gewoon is zoals ze is, met alle pittige boze buien en wel. Het is aan ons ouders om daarmee om te leren gaan, niet aan haar om door een of ander middeltje te nemen zichzelf te veranderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *