Baby, Ontwikkeling, Slapen

Slaapregressie

Zijn we weer, in de categorie slapen… Ik denk voorlopig de laatste van de serie. In dit blog probeer ik voor mezelf, en voor jullie, het onrustige slapen voor eens en voor altijd te verklaren. Er is namelijk iets aan de hand met de hersenen van je baby. Ja, wel meer dingen, maar een belangrijk proces voltrekt zich in de hersenen wat het slapen van je kindje een aantal keer verstoord in het eerste jaar. Spoiler: je kunt dit niet beïnvloeden. Dus gooi alle slaaptrain boeken maar uit het raam. Het enige dat je kan doen is proberen de juiste slaapgewoonte aan te leren en het vooral voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Want dat je kindje nooit door gaat slapen als het niet zelf in slaap gaat vallen, is de grootste onzin die ze mij ooit wijsgemaakt hebben, allemaal kul! Zo, en dan nu door naar wat er echt aan de hand is.

Slaapregressie

Hersenen van je kindje dus. Vol op in ontwikkeling, net als je kleine zelf. En dat gaat niet allemaal zonder slag of stoot. In het begin heeft je kindje nul slaappatroon, het gaat van drinken naar slapen naar weer drinken, met tussendoor heel af en toe een wakker momentje dat ze je aankijkt. Dit evolueert naar een dag- en nachtritme en naar een slaapritme. En met slaapritme bedoel ik de verschillende fases van slaap, zoals wij deze ook doormaken: van lichte slaap naar REM slaap en weer door naar de volgende cyclus. Voor een kindje is het in de eerste maanden helemaal niet logisch om cyclussen aan elkaar te rijgen tot een volle nacht van een aantal uur slaap, want regelmatige nachtvoedingen is immers goed voor de ontwikkeling. Waarom willen wij dat dan afdwingen? Omdat het relaxed is om volledig door te slapen? Ja vooruit, dat sowieso, maar als een kindje daar fysiek gezien nog helemaal niet aan toe is, wat heeft dat ‘ laten huilen zodat ze zelf cyclussen aan elkaar leren plakken’ dan voor zin? Uiteindelijk gaat je kindje wel zo ver komen, maar de weg ernaartoe gaat een beetje schoksgewijs lijkt wel.

4 maanden slaapregressie

Rond de 4 maanden begint het slaappatroon en de cyclussen meer op die van volwassenen te lijken. Het circadiaan ritme (het biologische ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). Men spreekt ook wel van een 24-uurs ritme of slaap-waakritme) wordt dan geïnstalleerd. 1 Het 4e trimester zit erop, je baby is alweer een stapje verder in het leven. Daarnaast is dit ook de leeftijd dat je kindje zich vaak bewuster wordt van zijn omgeving. Ook ben je mogelijk weer begonnen met werken. Kortom, je kindje heeft weer ontzettend veel te verwerken, en gaat hier ’s nachts gewoon mee door. Met een beetje geluk duurt dit regressie moment een week of 6, als je pech hebt is het net pas over als de volgende regressie zich aandient… maar de meeste kindjes zijn er omstreeks de 6 maanden wel een heel eind doorheen.

8 maanden slaapregressie

Na een paar weken lijkt je kindje het dag- en nachtritme te pakken te hebben, het gaat blokjes van 3-4 uur slapen ’s nachts, met af en toe uitschieters van 4-5 uur… Je denkt “Top, mijn harde werken betaald zich terug, ik heb mijn kindje een lekker slaapritme aangeleerd door ons slaapritueel en dat het zichzelf kan troosten als het tussen 2 cyclussen in weer door kan slapen.. Supermama hier, alles onder controle..”  En dan BAM! een nacht dat ze om de 2 uur, om het uur, elke 3 kwartier, niet eens meer in slaap komt… Paniek! Wat is hier toch aan de hand? Nou, dat zal ik je zeggen. De volgende slaapregressie! De hersenen van je baby ondergaan weer een grote verandering, verlatingsangst begint in te zetten. Daarnaast is je kindje ook overdag nog druk met fysieke vooruitgang. Je kindje wordt steeds mobieler, of dit nu tijgeren, billen schuiven of lopen is. Gaan zitten en optrekken tot staan. Op deze manier vergroot je baby zijn wereld ontzettend. Superspannend dus! Dit moet allemaal ’s nachts verwerkt worden. Onderzoekers in de US zien echt een significant verschil in het slaapgedrag van kindjes die net leren te kruipen!\

En nou?

Vooral niet panikeren! Het gaat voor bij, echt waar. Maar je verwachting was dat de ontwikkeling van het slaapgedrag in een rechte lijn zou gaan. Helaas lijkt de ontwikkeling meer op de grafiek die bij dit artikel geplaatst is. Accepteer dit maar gewoon. Maak het jezelf, en je kindje zo gemakkelijk mogelijk. Wil ze weer (4) nachtvoedingen? Prima, dan krijgt ze dat. Zorg voor een fijne stoel of een comfortabele houding in bed. Wissel af met je partner. Test wel af en toe of je niet per ongeluk je kindje aan het wakker houden ben met al je pogingen om te troosten en te kalmeren. Dat is ons nl al meerdere keren overkomen… En zorg daarnaast dat je jezelf ook af en toe verwent met kleine dingetjes. Lekker kaasjes of chocola eten in dat ene uurtje dat ze ’s avonds wel lekker rustig slaapt, bijvoorbeeld.

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8035724
  2. https://scienceofmom.com/2015/10/01/learning-to-crawl-disrupts-infant-sleep-or-science-confirms-what-weve-already-observed/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge